Important Viva Questions

IMPORTANT VIVA QUESTION AND ANSWERS

Q1. Define operative dentistry?

Ans – Operative dentistry is the art and science of diagnosis, treatment and prognosis of teeth that do not require full coverage restoration for correction. such treatment should result in the restoration of proper tooth form, function and esthetics while maintaining the physiologic integrity of teeth in harmonious relationship with the adjacent hard and soft tissues, all of which should enhance the general health and welfare of the patient.
Q2. Define endodontics?

Ans- Endodontics is the branch of clinical dentistry associated with prevention, diagnosis and treatment of the pathosis of dental pulp and their sequelae.
Q3. Define tooth preparation or cavity preparation?

Ans- Tooth preparation or cavity preparation is defined as mechanical alteration of a defective, injured or diseased tooth to best receive a restorative material that will reestablish a healthy state for the tooth, including aesthetic correction where indicated, along with normal form and function.
Q4. What are the types of tooth preparation?

Ans- Conventional: A preparation where apart from removal of diseased portion, extension is also made so as to include all pits and fissures, unsupported areas to prevent further caries formation, for a specific restoration, e.g. amalgam, direct filling gold, cast restoration.

Conservative: It is preparation where tooth structure is removed as much as needed for a given restoration, without extending for prevention of further decay, e.g. slot, box only, tunnel, occlusal pits, composite restoration, glass ionomer restoration where only diseased portion is removed.

Modified: Modified tooth preparation is one where tooth devoid of caries is prepared in the form of acid conditioning or acid etching to receive the restoration.

Q5. Who is the father of modern operative dentistry?

Ans- G.V Black
Q6. Classification of cavity preparation ?

Ans- Classification of cavity preparation by G.V Black

Class I: Cavities occurring in the pits and fissures of the premolars and molars and on the occlusal two third of facial and lingual surfaces of premolars and molars. It also includes cavities occurring on the lingual surfaces of the maxillary incisors.

Class II: Cavities occurring on the proximal surface (mesial and distal) of the posteriors.

Class III: Cavities occurring on the proximal surfaces of the anteriors that do not involve the incisal edge.

Class IV: Cavities occurring on proximal surfaces of the anteriors that involve the incisal edge.

Class V: Cavities occurring on the gingival third of the facial, lingual or palatal surfaces of all teeth.

Class VI: Cavities occurring on the incisal edge and the cuspal heights of the posteriors
Q7. What are the types of cavity?

Ans- There are three types of cavity based on the number of surfaces involved. They are: simple cavity, compound cavity and complex cavity.

Simple cavity: cavity involving on surface of the tooth, e.g. class I occlusal cavity

Compound cavity: cavity involving two surfaces, e.g. class II mesio-occlusal

Complex cavity: cavity preparation involving three or more surfaces of tooth, e.g. class II mesio-occluso-distal cavity
Q8. What is enameloplasty?

Ans- Enameloplasty is reshaping of enamel by selective grinding so as to include deep pits for easy cleansability. The area around the pit is made into a saucer shape and hence it is also called saucerization.
Q9. What is the cavosurface angle for an amalgam cavity?

Ans – Cavosurface angle for an amalgam cavity is 90o .It is also referred as butt joint.
Q10. What is a cavosurface angle?

Ans : it is the angle of the tooth structure formed by the junction of a prepared cavity wall and the external tooth surface.
Q11. What is the minimum bulk of restoration for an amalgam cavity?

Ans: 1.5mm
Q12. What should be the depth for amalgam cavity?

Ans: 0.2mm-0.5mm
Q13. What is the ideal width for an amalgam cavity?

Ans: 1/4th to 1/3rd the intercuspal distance
Q14. What is the minimum amount of marginal tooth structures to be preserved during cavity preparation?

Ans: Molar – 2mm, Premolar – 1.6mm
Q15. What are the principles of cavity preparation?

Ans: Initial steps of cavity preparation:

Final steps of cavity preparation

  • Removal of remaining carious dentin
  • Pulp protection
  • Secondary resistance and retention forms
  • Finishing of enamel walls